Duurzaam schadeherstel – Wat het is en het GroenGedaan! keurmerk

Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat het tot zes keer beter is voor het klimaat om duurzaam schadeherstel toe te passen. Zo stellen ze dat kleine schade van 1 cm2 aan een klein keukenblad al 1000 plastic flessen bespaart wanneer duurzaam schadeherstel plaatsvindt in plaats van dat het wordt vervangen en gerecycled. UninU kiest voor duurzaam. In dit artikel meer over wat duurzaam schadeherstel is en hoe UninU bijdraagt aan duurzaam schadeherstel.  

Wat is duurzaam schadeherstel?

Duurzaam schadeherstel betekent alleen datgeen vervangen wat echt niet gerepareerd kan worden. Heb je bijvoorbeeld een kleine schade in een houten kozijn, dan kan je die beter dichtsmeren dan een nieuw kozijn plaatsen, dit scheelt grondstoffen en verlaagt de CO2-uitstoot. Daarnaast hoort ook het werk in één keer goed doen hiertoe, dit scheelt reisbewegingen en natuurlijk materiaal. Duurzaam schadeherstel valt en staat daarom bij goede vakmensen!

Waarom duurzaam schadeherstel?

Het is nog steeds de norm schade direct te willen vervangen in plaats van kiezen voor duurzaam schadeherstel. Neem bijvoorbeeld een houten kozijn, hier wil wel eens waterschade aan ontstaan. Bij slechts 10% schade wordt vaak het gehele kozijn vervangen waarbij een gehele productieketen in gang wordt gezet. Van het kappen van bomen, het zagen van de planken tot het vervoer en de uiteindelijke plaatsing, niet per se duurzaam schadeherstel. Buiten het zicht om van de consument wordt een gigantische hoeveelheid grondstoffen en energie verbruikt, voor slechts 10% schade. Duurzaam schadeherstel moet dit tegengaan zonder kwaliteit aan de opstal te verliezen. Ook grote verzekeraars als A.S.R. besteden steeds meer aandacht aan duurzaam schadeherstel, en dat is niet voor niets. Duurzaam schadeherstel speelt een steeds grotere rol in de verduurzaming van de wereld. Daarnaast heeft duurzaam schadeherstel nog meer pluspunten, het verhoogt winstmarges, verbetert imago en vergroot de kans op opdrachten. Maar hoe weet je of een organisatie doet aan duurzaam schadeherstel?

GroenGedaan! keurmerk

Steeds meer bedrijven willen bezig met duurzaam schadeherstel en dit is precies waar UninU voor staat. Onze technisch/commercieel directeur is een van de voorzitters van GroenGedaan! Wij pleiten dan ook voor duurzaam schadeherstel. UninU selecteert haar onderaannemers op het hebben van het GroenGedaan! keurmerk om te selecteren op goede vakmensen en duurzaam schadeherstel te verzekeren.

Meer weten over het GroenGedaan! keurmerk? Kijk dan op: www.stichtingduurzaam.nl